NEURON JUNIOR

Představujeme krásu vědy nejmenším, inspirujeme nadějné studenty k vědecké kariéře. Ve spolupráci s vysokými školami a světovými vědeckými institucemi studenty propojujeme s nejlepšími vědci a nabízíme jim zahraniční stáže. Dlouhodobě podporujeme organizace, které pomáhají studentům v jejich prvních vědeckých příležitostech.

AKTUALITY NEURON JUNIOR

Český student na stáži přispěl k výzkumu, který pomáhá ochrnutým znovu chodit

Rozvoj umělé inteligence může pomáhat i v medicíně - třeba ochrnutým lidem znovu chodit. Švýcarská laboratoř .NeuroRestore pracuje na implantátech, které pacientům vrací díky AI možnost znovu ovládat své končetiny. Šestiměsíční stáž nyní v Lausanne díky Neuronu absolvoval i český student Martin Picek.

„Rohlenová je pro mě hrdinka!“ říká studentka po stáži ve vědecké skupině

Pochází z malé vesničky ve východních Čechách. Už jako malá experimentovala s octem a jedlou sodou, když se snažila přinutit malou raketku létat. Zvídavost a nadšení pro vědu ji neopustily ani na střední škole, stejně tak jako ambice dobýt svět vědy. Seznamte se s Terezií Štěpánkovou, 19letou studentkou, které jsme splnili její vědecký sen a zajistili jí osmitýdenní stáž ve výzkumné skupině naší laurátky a expertky v oblasti nádorové biologie Kateřiny Rohlenové.

Český mentor inspiroval izraelského stážistu k zlepšení strojového učení

Letos jsme poprvé spolu s Nadačním fondem IOCB Tech umožnili dvěma nadaným izraelským studentům stáž na MFF UK. Věnovali se zde výzkumu v oblasti umělé inteligence a ochrany kulturního dědictví. Jednomu z nich se díky jeho českému mentorovi podařilo vylepšit metody strojového učení.

PODPORUJEME TALENTOVANÉ DĚTI A STUDENTY

Neuron & IOCB Tech Internships in Israel

Neuron & IOCB Tech Internships in Israel jsou programem studijních stáží, které vysokoškolákům dovolují poznat vědu v Izraeli se zaměřením na aplikaci, komercializaci a transfer a jejich přenesenído české vědy. Aktuální program pro rok 2023 je uzavřen, připravujeme stáže na rok 2024. Více informací najdete na této stránce

Mladí čeští vědci míří do Izraele díky novému projektu vědeckých stáží

Roste zájem o vědecký transfer, vysokoškoláci ho budou zkoumat v Izraeli

Český mentor inspiroval izraelského stážistu k zlepšení strojového učení

Juniorská vědecká konference

Neuron je partnerem Juniorské vědecké konference, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy. Hlavním cílem soutěžní akce pro děti ve věku 10 až 19 let je zprostředkovat jedinečné zážitky z vědeckého prostředí a motivovat je tak k dalšímu studiu přírodovědných a technických oborů. A setkat se s opravdovými vědci, kteří jim mohou pomoci se získáváním zkušeností v další vědecké činnosti.

2023: 12. ročník Juniorské vědecké konference

2022: 11. ročník Juniorské vědecké konference

2021: 10. ročník Juniorské vědecké konference

FYKOS

FYKOS představuje možnost si zajímavým způsobem rozšířit chápání fyziky a proniknout do dalších, dosud nepoznaných, oblastí této vědy. FYzikální KOrespondenční Seminář organizují studenti a zaměstnanci Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy již přes čtvrt století. Nadace Neuron je generálním partnerem FYKOS, podporuje jeho soutěž Fyziklání a další vzdělávací aktivity.

Nadace Neuron podpořila Fyziklání 2024

Neuron podpořil podzimní soustředění Fykos

NF Neuron podpořil soutěž Fyziklání 2023

Podpořili jsme studentské Fyziklání 2022

Individuální podpora studentských stáží

Podpořili jsme Matyáše Boháčka, studenta Gymnázia Jana Keplera, na jeho letní stáži v USA. Na Artificial Intelligence Research na Kalifornské univerzitě v Berkeley se u prof. Hany Farida věnoval detekování deep fakes videí a analýze generativních modelů. Během jeho pobytu vznikl článek pro prestižní magazín PNAS Protecting world leaders against deep fakes using facial, gestural, and vocal mannerisms.

Mikolov & Boháček: O umělé inteligenci a stáži v Berkeley

Mikolov & Boháček: O budoucnosti neuronových sítí a vyhledávání

Do Švýcarska jsme vyslali Martina Picka, studenta bioinformatiky. Ten v laboratoři .NeuroRestore přispěl ve výzkumu, který pomáhá ochrnutým znovu chodit. V rámci šestiměsíční stáže pracoval na dekódování signálů z implantátů, aby co nejlépe předvídaly zamýšlený pohyb pacienta.

Český student na stáži přispěl k výzkumu, který pomáhá ochrnutým znovu chodit

SPLNĚNÉ VĚDECKÉ SNY

Jeden z mladých nadšenců do astrofyziky si například splnil sen návštěvou CERNu, jeden mladý vědátor pak zažil stáž na špičkovém vědeckém pracovišti ÚOCHB a další nadšenec do astronomie se pak podíval do planetária v Hamburku.

Všichni ale získali zkušenost, která je posunula v jejich začínající vědecké kariéře mnohem dále.

Daniel Svoboda

David Dvorský